Adeverința de vechime în muncă și extrasul REVISAL

Extras din Comunicatul ITM Sălaj din data de 12 martie 2024.


Adeverința de vechime în muncă este un act important în sfera raporturilor de muncă și reprezintă instrumentul de atestare a vechimii în muncă, după renunțarea la carnetul de muncă.

Potrivit prevederilor Codului Muncii, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă. Începând cu 01 ianuarie 2011 conform dispozițiilor HG nr. 905/2017 privind Registrul general de evidență a salariaților, la încetarea activității salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru general de evidență a salariaților (REVISAL).

Cazul 1.

De asemenea, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate și o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal. Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Cazul 2.

În situația în care angajatorul se află în procedură de insolvență, faliment sau lichidare, administratorul sau lichidatorul judiciar va elibera salariaților adeverințe de vechime , în termen de cel mult 60 de zile calendaristice.

Cazul 3.

În cazul în care societatea a fost radiată, fostul salariat poate solicita eliberarea unei adeverințe de vechime deținătorului autorizat al arhivei angajatorului.

Cazul 4.

În situaţia în care angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera un extras din registru, salariatul/fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de muncă eliberarea unui extras din registru din care să rezulte activitatea desfăşurată la acesta, în calitate de salariat. Astfel, în baza registrului electronic transmis de angajator, inspectoratul eliberează documentul în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.