CASS – contribuția la sănătate – pentru anul 2024 la obținerea altor venituri
În cazul obținerii de venituri din chirii, dobânzi, dividende etc contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, datorează, după caz, CASS pentru veniturile din România și din afara României, realizate din următoarele categorii de venituri (conform art. 155, alin. (1) din Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare):
. . .
c. venituri din drepturi de proprietate intelectuală,
d. venituri din asocierea cu o persoana juridică,
e. venituri din cedarea folosinței bunurilor,
f. venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură,
g. venituri din investiții, (dividende, tranzacții cu titluri, dobânzi, etc )
h. venituri din alte surse, inclusiv veniturile din vânzarea de criptomonede.
Persoanele fizice care realizează venituri, din una sau mai multe surse și/sau alte categorii de venituri, datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 6/12/24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației. Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 6/12/24 salarii minime brute pe țară, se efectuează prin cumularea veniturilor obținute din:
Atenție!
Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor sau venituri din pensii, nu datorează CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.
Observație!
Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, sunt obligate la plata CASS pentru categoriile de venituri enumerate mai sus, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere.
Încadrarea în plafonul minim și stabilirea contribuției de plată pentru 2024
Pentru 2024 salariul minim brut pe economie a fost estimat la valoarea de 3.300 lei pe lună, respectiv 39.800 lei anual.
Baza de calcul a CASS se stabilește prin raportarea venitului realizat la plafonul de 6/12/24 salarii minime pe economie, valabil în anul pentru care se depune declarația.
Atenție!
La cumularea veniturilor nu se iau in calcul veniturile din pensii și/sau salarii.