PFA, PFI, II, IF în calitate de contribuabili la sistemul de asigurări sociale de sănătate, datorează, după caz, CASS pentru veniturile din România și din afara României, realizate din următoarele categorii de venituri (conform art. 155, alin. (1) din Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare):
a. venituri din salarii și asimilate salariilor,
a indice 1. venituri din pensii (această literă a fost eliminată de la 11 februarie 2023),
b. venituri din activități independente (aici sunt PFA, PFI, II, IF),
c. venituri din drepturi de proprietate intelectuală,
d. venituri din asocierea cu o persoana juridică,
e. venituri din cedarea folosinței bunurilor,
f. venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură,
g. venituri din investiții, (dividende, tranzacții cu titluri, dobânzi, etc )
h. venituri din alte surse, insclusiv veniturile din vânzarea de criptomonede.
Nu fac obiectul acestui articol veniturile din pensii și din salarii (lit. a și lit. a indice 1), în aceste cazuri angajatorul este obligat la calculul, declararea și plata CASS pentru salariat și pentru pensionar.
CASS baza de calcul pentru PFA, PFI, II, IF
Art. 170 din Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, stabilește baza de calcul al CASS datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155, alin. (1), lit. b) - h):
Atenție! În situația în care venitul net realizat/norma de venit sau venitul brut, în cazul contractelor de activitate sportivă, este mai mic decât plafonul de 6 salarii, contribuabilul datorează CASS la nivelul plafonului de 6 salarii.
Exemplu: Dacă contribuabilul se încadrează la excepții atunci CASS se calculează la venitul net, oricare ar fi acesta, adică, dacă venitul net este în valoare 100 lei se datorează 10 lei CASS.
Dacă contribuabilul nu se încadrează la excepții, atunci acesta plătește CASS la plafonul de 6 salarii ( 6 x 3.300 lei = 19.800 lei deci CASS 19.800 lei x 10% = 1.980 lei). Excepțiile sunt enumerate mai jos.
Excepții de la plata CASS și CASS minim de plată pentru PFA, PFI, II, IF
Excepții de la plata CASS
Diferența de CASS nu se datorează în situația în care persoanele:
Atenție! Persoanele fizice care au calitatea de pensionari și care realizează venituri din activități independente sau contracte de activitate sportivă, sub plafonul de 6 salarii minime datorează CASS la nivelul a cel puțin 6 salarii minime brute pe economie, dacă nu se încadrează la excepțiile de mai sus.
CASS minim de plată
Art. 174, alin. (5) din din Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare: În situaţia în care baza de calcul prevăzută la art. 170, alin. (1), cumulată din una sau mai multe surse de venit din cele prevăzute la art. 155, alin. (1) lit. b), corespunzătoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat reţinerea la sursă în cursul anului, după caz, este mai mică decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, persoanele fizice datorează o diferenţă de contribuţie de asigurări sociale de sănătate până la nivelul celei corespunzătoare bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120 şi depun declaraţia prevăzută la art. 122 până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.
Exemplu: Dacă contribuabilul se încadrează la excepții atunci CASS se calculează la venitul net, oricare ar fi acesta, adică, dacă venitul net este în valoare 100 lei se datorează 10 lei CASS.
Dacă contribuabilul nu se încadrează la excepții, atunci acesta plătește CASS la plafonul de 6 salarii ( 6 x 3.300 lei = 19.800 lei deci CASS 19.800 lei x 10% = 1.980 lei).
CASS este deductibilă fiscal
De la 1 ianuarie 2024 CASS este deductibilă fiscal la stabilirea venitului net impozabil.