Fișa postului este un document deosebit de important atât pentru activitatea de resurse umane, cât și pentru derularea în bune condiţii a întregii activități din societatea comercială. O definiție a fișei postului ar fi: ”Fișa postului este documentul în care se descrie un post din cadrul unei organizații, precizându-se rolul acestuia, precum și relațiile profesionale pe care trebuie să le aibă ocupantul postului cu ceilalți angajați în vederea realizării obiectivelor specifice postului respectiv.”(Sursa: https://legislatiamuncii.manager.ro/a/542/1-ce-este-fisa-postului.html) Din perspectiva firmei, postul (locul de muncă) este componenta principală care permite organizarea activității unei societăți și stabilirea sarcinilor și responsabilităților angajaților. Pentru angajat, postul (locul de muncă) reprezintă o sumă de activități pe care trebuie să le îndeplinească, în condiții determinate, în cadrul organizației în care își desfășoară activitatea. Care este scopul fișei postului?
Fișa postului este un instrument managerial important atâta vreme cât servește următoarelor scopuri:
Când trebuie întocmită fișa postului?
Condițiile în care se elaborează fișa postului:
Cine răspunde de realizarea fișei postului? Conform prevederilor art. 34, indice 1 din Codul muncii republicat, cu modificările și completările ulterioare, prevede: ”(1) Fiecare angajator are dreptul de a-şi organiza activitatea de resurse umane şi salarizare în următoarele moduri: a) prin asumarea de către angajator a atribuţiilor specifice; b) prin desemnarea unuia sau mai multor angajați cărora să le repartizeze, prin fişa postului, atribuţii privind activitatea de resurse umane şi salarizare; c) prin contractarea unor servicii externe specializate în resurse umane şi salarizare. (2) Serviciile externe specializate în resurse umane şi salarizare vor fi coordonate de către un expert în legislaţia muncii.” Fișa postului trebuie aprobată de reprezentantul legal al organizației.
Mulți se întreabă dacă fișa postului este obligatorie? Fișa postului și Regulamentul intern sunt purtătoarele autorității angajatorului, ca organizator al activității salariaților și sunt instrumente extrem de eficiente care conduc la atingerea obiectivelor organizației. Argumentele legislative care susţin obligativitatea fișei postului: În Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, se specifică următoarele:
Salariatul are obligația de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuțiile ce îi revin conform fișei postului. Angajatorul are dreptul să stabilească atribuțiile corespunzătoare pentru fiecare salariat. Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligația de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul cu privire la (...) funcția, ocupația conform specificației COR sau altor acte normative și atribuțiile postului.
La pct. F din modelul-cadru al contractului individual de muncă se precizează:
‘‘Atribuțiile postului sunt prevăzute în fișa postului, anexă la contractul individual de muncă (...)”. Așadar, fișa postului este un document obligatoriu, anexă la contractul individual de muncă și trebuie adus la cunoștința salariatului chiar de la încheierea contractului. Documentul fișa postului, se va arhiva la dosarul de personal împreună cu contractul individual de muncă.